понедельник, 4 марта 2019 г.

Коли звертатися до психолога?

«Нам порадили звернутися до психолога», – жахаються батьки. – «Але ж мій хлопчик цілком здоровий!» Багато дорослих вважають, що коли вже пішов до психолога – то все погано: значить, визнав, що дитина психічно нездорова. Тому бояться такого спеціаліста як вогню.

Спробуємо з’ясувати, хто такий психолог і коли варто його відвідувати. Психолог – це спеціаліст, що отримав психологічну освіту. Психологічна – це не медична освіта, і тому психолог (на відміну від психіатра) не має права виписувати ліки. Психолог володіє такими основними методами, як консультації психічно здорових людей (на таких консультаціях він може дати рекомендації), тренінги (саме на них і дорослі, і діти оволодівають певними навичками, вчаться розуміти причини проблем і складних ситуацій та знаходити із них вихід). Гарний психолог ніколи не утримуватиме клієнта під своїм впливом, а навпаки – допоможе йому стати повноцінною особистістю, що здатна самостійно приймати рішення і йти своїм шляхом. Бо це і є головна мета психологічного консультування.
Заняття психолога з дітьми
Коли ж потрібно звернутися до спеціаліста? Насправді це вирішуєте виключно ви самі – батьки. Але якщо ви відчуваєте, що не в силах впоратися зі змінами у поведінці вашої дитини, тоді саме час кликати на допомогу професіонала. Вам потрібна консультація психолога, якщо ви помічаєте, що:
  • дитина відмовляється слухатися, хоча раніше була слухняною;
  • у неї з'явилися страхи (страх темряви, страх залишитись на самоті та інші);
  • малюк занадто сором'язливий, у нього мало друзів і він соромиться налагоджувати зв'язки із однолітками;
  • інколи дитина стає дратівливою та розлюченою, може раптом зламати іграшку, образити чи вдарити когось;
  • малюк не здатен всидіти на одному місці, йому важко зосередитися на тому, що йому розповідають, не доводить до кінця розпочаті справи.
Не завадить психолог і перед школою. Якщо ви не впевнені, що ваша дитина готова до школи, чому б не перевірити її на «міцність»? У багатьох центрах психології є спеціалісти, що допоможуть визначити рівень розвитку дитини та виявити ступінь її готовності до школи. А це дуже важливий момент, оскільки така готовність – це не тільки вміння читати та писати, розповідати віршики та відгадувати загадки. Це ще й вміння концентрувати увагу, посидючість, вміння зосередитися, керувати емоціями, поводити себе в колективі, вміння навчатися, наявність потреби у спілкуванні, мотивації до навчання, необхідного рівня розвитку пам'яті, мислення, дрібної моторики рук. Дитячий психолог може провести дослідження по кожному з цих пунктів, знайти слабкі місця та допомогти дитині досягнути більш високих результатів. А це означає, що ваш школярик буде менше втомлюватися на уроках, навчання не викликатиме у нього негативних емоцій, а з однокласниками та друзями він швидко знайде спільну мову. Отже, не варто боятися, «що скажуть люди», коли відчуваєте, що вам чи вашій дитині не завадила б допомога психолога. Адже хороший спеціаліст зможе вказати вам на проблему, вирішити, а то й уникнути її, а найголовніше, допоможе вам виростити дитину щасливою і впевненою у собі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий